På Street Bill arbetar vi mycket med att eliminera hotet från förfalskade produkter. Hela vår verksamhet bygger på att kunna identifiera och skilja mellan falska och äkta sneakers. På internationell nivå finns det betydligt fler kopior än äkta produkter, och därför är det viktigt att vara försiktig när man handlar med sällsynta och out-of-print-sneakers.

Eftersom falska sneakers syns oftare än någonsin på olika plattformar är det nödvändigt att ha en grundläggande kunskap om vad man ska leta efter, särskilt om du handlar med privatpersoner, eftersom kopiorna gradvis närmar sig ett 1:1-förhållande till äkta sneakers.

Nedan kan du läsa om vad vi letar efter när vi får nya sneakers.

travis scott low reverse mocha sko📸: @streetbill_dk

Vad ska man leta efter?

Det finns ett antal faktorer som spelar in när du ska kolla in ett par sneakers, men de varierar enormt beroende på vilken modell du tittar på och hur bra exemplar du har att göra med. På marknaden för obehöriga sneakers skiljer sig kopiorna åt genom så kallade partier. Ett parti, även kallat lot på engelska, har vanligtvis ett namn, vilket kunderna kan läsa om vad som har förbättrats från parti till parti, samt om hur de olika partierna kan särskiljas. Eftersom det finns många olika partier finns det ingen fast vägledning som du kan följa för att avgöra äktheten.

Dessutom har Nikes kvalitetskontroller minskat avsevärt under de senaste åren, vilket har lett till varierande kvalitet, vilket gör det ännu svårare att skilja mellan falska och äkta varor. Nike fabriksfel kallas fabriksfel och är en indikator på att skorna har varit defekta eller direkt defekta från produktionsstadiet. De flesta fabriksfel är till exempel minimala och består vanligtvis av lösa sömmar och/eller tydliga spår av lim, men i speciella fall kan det handla om en logotyp som är omvänd.

1. Boksen

Travis scott reverse mocha skoboks

📸: @streetbill_dk

Ett av de tydligaste tecknen på att en sneaker är en förfalskning kan hittas genom att titta närmare på lådan. Vi tittar särskilt på etiketten, här ska typsnittet i USA-storlek ha en viss tjocklek. Det krävs vanligtvis ett erfaret öga för att upptäcka detta. Dessutom kommer det att finnas en skylt med förslag till försäljning på de amerikanska Jordan-skokartongerna, vilket INTE kommer att finnas på de europeiska paren. Nästan alla exemplar har den amerikanska skylten, så du bör vara uppmärksam om en privatperson erbjuder dig ett par skor med ett sådant klistermärke. Det betyder inte nödvändigtvis att skorna är falska bara för att etiketten finns med, men du bör skaffa dokumentation om var personen har köpt skorna. 

2. Utseende

travis scott udseende📸: @streetbill_dk

Nu måste skon komma ut ur lådan, där vi egentligen bara skummade silhuettens utseende. Detta görs för att få en bättre uppfattning om materialet, eftersom de flesta repliker är gjorda av syntetiskt läder, vilket snabbt kan upptäckas genom att studera materialet noga. Syntetiskt läder är vanligtvis ganska fint och jämnt, vilket beror på de kemiska processer som det har utsatts för. Äkta läder är däremot vanligtvis ojämnt och bär märken av små veck, vilket för övrigt är den mekanism som gör att läder kan expandera.

Anledningen till att tillverkarna av falska sneakers använder syntetiskt läder är för att maximera sina vinster. Syntetiskt läder innehåller vanligtvis skadliga kemikalier och är billigare att tillverka.

3. Lukt

Vi luktar på skorna, eftersom lukten är en indikator på vilken produktionsanläggning skorna kommer från. Observera att det här avsnittet endast gäller för helt nya sneakers. Lukten av äkta sneakers kännetecknas av att vara mild och behaglig eftersom de produceras under lämpliga förhållanden, medan lukten av obehöriga sneakers är stark och syntetisk. Den syntetiska lukten spelar en avgörande roll eftersom den kommer från en instängd atmosfär och mindre optimala produktionsanläggningar. 

4. Hälen

travis scott heeltab📸: @streetbill_dk

Härifrån går vi till baksidan av skorna och fokuserar på hälstycket, här ska sömmarna vara raka och jämna, strukturen ska vara timglasformad och eventuella logotyper ska vara korrekt placerade. I allmänhet kan du hitta många indikatorer genom att titta på hälflikarna, men det kräver att du har haft flera tusen sneakers i dina händer så att du vet exakt vad du ska leta efter.

5. Toe box

travis scott sneaker toe box📸: @streetbill_dk

Nästa steg är att kontrollera tåområdet, även kallat tåboxen. Det är här som tillverkarna av oäkta produkter kämpar för att få strukturen att stämma, liksom för att kopiera hålens storlek. Återigen krävs det ett erfaret öga för att veta hur stora hålen ska vara och vilken form och struktur ytan ska ha.

6. Plogen

travis scott low detaljer📸: @streetbill_dk

Därefter är vi redo att ta en närmare titt på plyschet, som alltid innehåller någon form av varumärke. Här tittar vi på kvaliteten, om bokstäverna är slarviga, om sömmarna är jämna och om appliceringen är korrekt. 

7. Size tag

travis scott low size tag


📸: @streetbill_dk

Nu hoppar vi in i skon och tittar på storleksetiketten. Nike ändrar etiketten relativt ofta, så den säger inte alltid mycket om skorna. Dessutom är klistermärket av varierande kvalitet, vilket bland annat kan leda till att texten böjs något. Typsnittet är dock alltid enhetligt och därför detsamma. Det innebär att vi tittar på själva skrivandet, om det är slarvigt och om tjockleken är korrekt.

Det kan vara enormt svårt för en ny sneakerentusiast att leta efter de inre tecknen, eftersom ögat måste vänja sig vid vad exakt man ska leta efter. Det är därför vi rekommenderar att du hittar bilder på nätet, så att du kan sammenligne. 

8. Syning

travis scott lows inside stitching

📸: @streetbill_dk

Vi stannar på insidan av skorna och letar efter sömmar och placeringen av Nike Swoosh. Vi tittar både på sömmarna längs överdelen, men också på botten av silhuetten. Tyvärr är det inte möjligt att få upp sulorna på alla modeller, eftersom vissa sneakers har en limmad sula.

När vi tittar på sömmarna på insidan är vi uppmärksamma på om de är konsekventa och om de är sydda enligt den information som vi har fått från våra samarbetspartner.

9. UV-ljus

travis scott low reverse mocha uv light

📸: @streetbill_dk

Processen avslutas med hjälp av UV-ljus, som kan hitta dolda motiv på modellen och den tillhörande skokartongen. Tillverkarna av förfalskade sneakers sätter vanligtvis sin egen stämpel på sina produkter med hjälp av avtryck som endast kan fångas med UV-ljus. 

Avrundning

Vi hoppas att du nu är mer medveten om vad vi gör och vad du kan göra för att bekämpa hotet från falska sneakers. Vi rekommenderar alltid att du köper dina sneakers från återförsäljare som har fullständig kontroll över verifieringen av produkterna, så att du aldrig får ett par falska sneakers.