Verifieringsprocess

På Street Bill arbetar vi mycket med att eliminera hotet från förfalskade produkter. Falska produkter börjar dyka upp allt oftare, särskilt på den danska marknaden, och konstigt nog är det väldigt få människor som kan skilja på äkta och falska produkter - vilket är helt förståeligt, eftersom falska produkter gradvis blir mer och mer identiska med äkta produkter, så hur kan du se skillnaden?

Det finns ett antal faktorer som spelar in när det gäller att bedöma ett par sneakers, men de varierar enormt beroende på vilken modell som granskas och hur bra ett exemplar vi har att göra med. Dessutom varierar kvaliteten från Nike också kraftigt, men inte bara kvaliteten varierar, ibland dyker det upp så kallade "fabriksfel" på produkter från Nike - nedan är ett aktuellt exempel bifogat där själva Swooshet på modellen Nike Air Jordan 1 High "Reverse Shattered Backboard" helt enkelt vänds om. Fabriksfel förekommer dock vanligtvis i mycket mindre utsträckning, t.ex. genom sömmar, textur och placering av detaljer, som alla bara bidrar till att göra det svårare att känna igen falska och äkta produkter.

För den här verifieringsprocessen har vi skaffat ett par falska Nike Air Jordan 1 High "Mocha", som vi kommer att ställa sida vid sida med ett identiskt par, visa på skillnaderna och förklara hur vi enkelt kan skilja mellan de två - just för att vi är experter på området.

1. Lådan

Bilden nedan visar de två olika lådorna som ingår i det falska och autentiska paret Nike Air Jordan 1 High "Mocha", det verkar som om typsnittet är betydligt tjockare på den ena lådans etikett. Dessutom finns det en "suggested retail"-märkning på den nedre kartongetiketten, vilket visar att skorna såldes av en amerikansk återförsäljare, eftersom återförsäljare i EU alltid tar bort denna märkning. De flesta förpackningar på förfalskade varor har denna "rekommenderad försäljning", och därför kan det ibland betraktas som en indikation på att produkten inte är äkta.

Eftersom typsnittet är betydligt tjockare på rutan och ovanstående etikett finns på den nedre rutan, är utgångspunkten att det måste vara en förfalskning.

2. Utseende

Nästa element att undersöka är modellens allmänna utseende, helt enkelt för att finjustera det material som används. Detta görs för att särskilja lädret i detta scenario. Den övre sneakern har helt fint polerat läder med ett helt jämnt format, något som tyder på syntetiskt material, vilket också är fallet. Materialet är inte naturligt läder, utan snarare något kemiskt framställt. Detta är aldrig en bra indikator, eftersom denna typ av material vanligtvis är billigare att producera med.

På den lägre modellen är lädret mycket mer ojämnt och det går snabbt att avgöra om det är äkta läder.

Utgångspunkten här är därför att den översta sneakern på bilden nedan måste vara en förfalskning.

3. Lukten

Märkligt nog är lukten av skorna ofta en bra indikator på om produkten är falsk eller inte - detta gäller endast helt nya par - eftersom doften av äkta sneakers är mild och behaglig på grund av bra produktionsanläggningar. På falska produkter är lukten mycket starkare och består av syntetiska ämnen som skapar en täppt atmosfär och mindre optimala produktionsanläggningar.

På det falska paret kan vi tydligt känna skillnaden, just för att lukten är mer syntetisk och stark.

4. Wings logotyp

Det næste vi hurtigt bider mærke i, er forskellen på de to Air Jordan logoer - der også omtales wings logoet, hvor størrelsen mellem de to ikke er ens. Skoen til højre har et væsentligt større wings logo end den venstre, og tilmed en stærkere glans og et særdeles reflekterende spejlbillede over sig.
Skoen til venstre har en meget akkurat placering af wings logoet, baseret på hvad standarden er for netop denne størrelse. Dertil er logoet reflekterende, men i et mere begrænset omfang.

Dermed er det altså skoen til højre i billedet, der anses for at være falsk. 

5. Toe box

Nästa steg är att kontrollera tåområdet, även kallat tåboxen. Det är här som tillverkarna av oäkta produkter kämpar för att få strukturen i området att stämma.

På sneakern till höger illustreras tåboxen bäst av en liten kulle som når sin topp runt mitten och sedan går neråt igen. Dessutom är andningshålen något större och mer precisa än i sneakern till vänster i bilden.

Som visas på skon till vänster är tåboxen mer eller mindre helt platt och även andningshålen är mindre precisa.

Det är av dessa skäl som vi antar att skon till vänster är en förfalskning.

6. Hourglass


Dernæst kigger vi på formen, men præcist strukturen bag på skoene. Originale og dermed autentiske Air Jordans har en timeglas-lignende struktur, som vi har prøvet at vise på billedet forneden.  

Skoen til venstre i billedet er den autentiske, hvortil skoen til højre er den falske. Selvom det er svært at skelne er der alligevel få punkter, vi har henvist til med pile, som viser en mere præciserende struktur af timeglasformen. 

Den falske sneaker til højre er mere bulky og chunky, hvilket gør den midterste del af timeglasset ikke fremgår i så tydelig grad som skoene til venstre. Dog er den ikke langt fra at have den korrekte struktur, hvilket i særdeleshed er skræmmende.  

7. UV-lys

Vi är nu nära slutet av vår verifieringsprocess, där vi alltid granskar hela produkten och dess tillhörande delar med UV-ljus. Med hjälp av UV-ljus kan man vanligtvis hitta defekter på de falska produkterna, oavsett om det är sömmar, en stämpel från tillverkaren eller något helt annat, kan man hitta dem med hjälp av UV-ljus.

I vårt fall hittade vi inga tecken på lådan eller på utsidan av skorna, vi var tvungna att titta inuti skorna. Här hittade vi däremot flera tecken som tyder på en falsk produkt. Det viktigaste tecknet var att sömmarna på insidan längs mitten av skon började lysa upp på den falska produkten, medan sömmarna på den äkta skon inte lyste upp alls.

SAMMANFATTNING

Detta var mer eller mindre hela vår verifieringsprocess, om än med flera förbehåll. Det beror otroligt mycket på vilken modell vi arbetar med. Dessutom har det totala produktionsantalet en inverkan, eftersom ett högre antal vanligtvis innebär fler små "fabriksfel".

Om du har läst igenom processen ovan kan vi förstå om du är chockad över hur jämförbara de två produkterna är - det är också därför vi rekommenderar att du handlar via betrodda återförsäljare som oss, snarare än privata säljare som ofta saknar expertis på området.

Vi är mycket noggranna i våra bedömningar och träffar nästan alltid rätt, just för att vi är så noggranna. I de få fall där det råder minsta tvivel mellan oss har vi flera tredje parter i form av samarbetspartners etc. som hjälper oss i slutändan - så du är garanterad ett äkta par VARJE gång du handlar på Street Bill.

OBS:
Street Bill känner sig tvingad att säga att vi inte på något sätt stöder den svarta marknaden för falska produkter, och denna produkt är enbart avsedd att belysa skillnaderna mellan äkta och falska.