Hos Street Bill gör vi ett enormt arbete för att eliminera hotet från falska produkter. Hela vår affärsmodell bygger på att kunna identifiera och skilja mellan falska och äkta sneakers. På internationell nivå finns det långt fler kopior än äkta produkter, vilket gör det avgörande att man är försiktig när man handlar med sällsynta och utgående sneakers.

I takt med att falska sneakers ses oftare än någonsin tidigare på olika plattformar, är det nödvändigt att ha grundläggande kunskap om vad man ska leta efter, särskilt om du handlar med privatpersoner, eftersom kopiorna nu närmar sig en 1:1 ratio med äkta sneakers.

Nedan kan du läsa om de saker vi tittar efter när vi tar emot nya sneakers.

Vad bör man titta efter?

Det finns flera element som är relevanta när det handlar om att noggrant granska ett par sneakers, men det varierar enormt mycket beroende på vilken modell man tittar på, samt hur bra en kopia det är frågan om. Inom marknaden för oauktoriserade sneakers differentieras kopior genom så kallade batches. Ett batch, även kallat "parti" på svenska, får oftast ett namn, varvid kunder kan läsa om vad som har förbättrats från parti till parti, samt skillnaderna mellan de olika partierna. Eftersom det finns många olika partier finns det ingen fast guide du kan följa för att bestämma skons äkthet.

Dessutom har Nikes kvalitetskontroll under de senaste åren minskat kraftigt, vilket resulterar i varierande kvalitet, som bara gör det svårare att skilja mellan falska och äkta varor. Fabriksfel från Nike kallas "factory flaws", vilket är en indikator på att det har varit brister eller direkta fel på skorna under produktionen. Till exempel är de flesta fabriksfelen minimala och handlar oftast om lösa sömmar och/eller tydliga limrester, men i sällsynta fall kan det till exempel vara en logga som är upp och ner.

1. Boksen

box legit check

📸: @streetbill_dk

Ett av de mest uppenbara tecknen på att en sneaker är falsk kan upptäckas genom att noggrant undersöka lådan. Vi tittar särskilt på etiketten, där typsnittet under USA-storleken bör ha en viss tjocklek. Det kräver i grund och botten ett tränat öga för att upptäcka. Dessutom kommer det på amerikanska Jordan skolådor att finnas en skyltning med "Suggested Retail", denna finns INTE på europeiska par. Nästan alla kopior kommer med den amerikanska skyltningen, därför bör du vara uppmärksam om en privatperson erbjuder dig ett par skor med en sådan etikett. Med det sagt är skorna inte nödvändigtvis falska bara för att etiketten medföljer, men du bör be om dokumentation om var personen köpte skorna.

2. Utseende

travis scott appearance

📸: @streetbill_dk

Nu ska skon ut ur lådan, där vi egentligen bara snabbt granskar skons silhuett. Detta görs för att få mer kunskap om materialet, eftersom de flesta kopior tillverkas av syntetiskt läder, kan detta snabbt upptäckas genom att noggrant studera materialet. Syntetiskt läder kommer typiskt att vara helt slätt och jämnt, till följd av de kemiska processer det har utsatts för. Äkta läder å andra sidan kommer typiskt att vara ojämnt och visa små veck, vilket för övrigt är den mekanism som gör att lädret kan töjas ut.

Anledningen till att tillverkare av falska sneakers använder syntetiskt läder är att de vill maximera sin vinst. Syntetiskt läder innehåller oftast skadliga kemikalier och är billigare att tillverka med.

3.  lukten

Härifrån luktar vi på skorna, detta eftersom lukten fungerar som en indikator för vilka produktionsanläggningar skorna kommer ifrån. Observera att detta avsnitt endast gäller för helt nya skor direkt från lådan. Doften från autentiska sneakers kännetecknas av att vara mild och behaglig eftersom de produceras under ordentliga förhållanden, medan doften från oauktoriserade sneakers är stark och syntetisk. Den syntetiska doften spelar en avgörande roll eftersom den uppstår i en instängd atmosfär och mindre optimala produktionsanläggningar.

4. hälen

travis scott heel tab

📸: @streetbill_dk

Härifrån flyttar vi oss till baksidan av skorna och fokuserar på hälen. Sömmarna bör vara raka och jämnt fördelade, strukturen ska vara i en timglasform, och eventuella logotyper bör vara korrekt placerade. Generellt kan du hitta många indikatorer genom att titta på hälflärpen, men det kräver att du har hanterat flera tusen par sneakers, så att du vet exakt vad du ska leta efter.

5. Toe box

toe box jordan 1 low travis scott

📸: @streetbill_dk

Nästa steg är att kontrollera tåområdet, också kallat toe box. Här har tillverkarna bakom de icke autentiska produkterna svårt att träffa den exakta strukturen samt kopiera hålens storlek. Återigen krävs det ett erfaret öga för att veta vilken storlek hålen bör ha, samt vilken form och struktur ytan bör ha.

6. plösen

travis scott tag jordan 1 low

📸: @streetbill_dk

Nästa steg är att titta närmare på plösen, som alltid innehåller någon form av varumärke. Här ska vi titta på kvaliteten på denna, om några av bokstäverna är slarvigt gjorda, samt om sömmarna är jämna och om monteringen är korrekt.

7. Size tag

travis scott jordan 1 low size tag

📸: @streetbill_dk

Nu hoppar vi in i skon och tittar på storleksetiketten. Etiketten ändras relativt ofta av Nike, därför säger den inte alltid mycket om skorna. Dessutom varierar kvaliteten på etiketten, vilket bland annat kan leda till att texten böjs något. Med det sagt, så är teckensnittet alltid konsekvent och därmed likadant. Det innebär att vi tittar på själva texten, om den är slarvig och om tjockleken är korrekt.

Det kan vara mycket svårt för den nya sneaker-entusiasten att leta efter de inre tecknen eftersom ögat måste vänja sig vid exakt vad som ska sökas efter. Därför rekommenderar vi att du hittar bilder online, så att du kan jämföra.

8. Sömmar

travis scott jordan 1 low stitches

📸: @streetbill_dk

Vi stannar kvar på insidan av skorna och kontrollerar sömmarna samt placeringen av Nike Swoosh. Vi tittar både på sömmarna längs ovandelen, men även på botten av silhuetten. Tyvärr är det inte möjligt att ta upp sulorna på alla modeller, eftersom vissa sneaker-releaser kommer med en sula som är limmad.

Det vi är uppmärksamma på när vi tittar på de inre sömmarna är om de är konsekventa och om de är sydda i enlighet med den information vi har tillgänglig från våra samarbetspartners.

9. UV-ljus

travis scott uv check

📸: @streetbill_dk

Processen avslutas med användning av UV-ljus, som kan upptäcka dolda motiv på modellen och den tillhörande skolådan. Tillverkarna av falska sneakers lägger oftast till sina egna märken på sina produkter genom tryck som endast kan detekteras med UV-ljus.

Avslutning

Vi hoppas att du nu har fått större kunskap om vad vi gör och vad du själv kan göra för att bekämpa hotet från falska sneakers. Vi rekommenderar alltid att köpa dina sneakers från återförsäljare som har full kontroll över produktens verifiering, så att du aldrig hamnar med ett par falska sneakers.