Nike, New Balance, Adidas, Jordan Brand och många fler släpper ständigt nya sneakers. Tillsammans täcker de alla behov från löparskor till vanliga skor, men vissa är mer exklusiva och sällsynta än andra.

Som du säkert redan har förstått är det de mer unika sneakers som vi har på Street Bill. Skorna är exklusiva utöver det vanliga, samt handlas på eftermarknaden, där det finns ett antal atypiska spelregler som vi bland annat kommer att göra dig uppmärksam på i det här avsnittet.

Totalt sett

Marknaden för exklusiva sneakers kännetecknas av produkter som är så eftertraktade att utbudet inte kan hålla jämna steg. Därför hamnar produkterna i det som vi kallar eftermarknaden. Övergången sker efter att skorna har lanserats och sålts ut på rekordtid, varefter de hamnar i händerna på privatpersoner och fler yrkesverksamma som med revolutionerande teknik har möjlighet att köpa upp stora partier.

Härifrån är spelplanen betydligt annorlunda eftersom skorna nu är i händerna på privatpersoner. Om du har förälskat dig i ett par exklusiva sneakers måste du därför vanligtvis köpa dem via eftermarknaden, där du har två alternativ:

 • Försök att handla med en av de många privatpersonerna.
 • Beställ från försäljningsställen som Street Bill


Det som skiljer de två alternativen åt är bland annat priset, vilket är anledningen till att du kanske tänker "varför inte bara handla privat?", vilket främst beror på osäkerheten:

 • Om du får den beställda produkten.
 • När du får din beställning.
 • Du har möjlighet att återvända.
 • Du har rätt att klaga.
 • Du får en förfalskad produkt.


Eftersom privat handel är en växande trend har många bedragare fått upp ögonen för den lukrativa eftermarknadsmarknaden, vilket återspeglas i en femfaldig ökning av anmälningar om IT-brottslighet mellan 2009 och 2019. Kort sagt finns det för många osäkerhetsfaktorer som är förknippade med privat handel, och därför rekommenderar vi att du handlar någonstans där allting är klart från början.

Det är där Street Bill kommer in, vi eliminerar alla problem som kan vara förknippade med att handla exklusiva och dyra sneakers. Dessutom har vi valt att visa full öppenhet genom vår fysiska butik, där vi värdesätter att komma nära och personligen med våra kunder.

Varför stiger priset på skor?

Du har säkert undrat varför du har tittat på en sneaker en dag till ett visst pris och nästa dag till ett helt annat pris. De skor vi säljer ökar i pris med tiden eftersom de inte planeras att någonsin återgå i lager. Detta innebär att den kvantitet som släpps ut är slutgiltig, och denna kvantitet motsvarar mycket sällan den faktiska efterfrågan. Förutom att efterfrågan överstiger utbudet kan det finnas andra orsaker till att priset på en viss modell ökar:

Modellen är supertrendig och är därför ett måste.
Michael Jordan har uppnått kultstatus över hela världen.
En kändis ses bära en viss silhuett.
Om du vill fånga exklusiva sneakers när de är billigast, ska du slå till strax efter releasedatumet. Det är vanligtvis då priserna är som lägst, varefter de successivt kommer att öka i pris med tiden. Som tumregel kan man räkna med en tidshorisont på 3-6 månader innan mängden nya par minskar i sådan utsträckning att priset rör sig uppåt.

Avvikelser från den traditionella skobranschen
Även om du redan har blivit medveten om några av skillnaderna mellan en eftermarknad och en traditionell skobutik, vill vi lyfta fram några av de mer underliggande, men samtidigt mycket viktiga, skillnaderna:

 • Det är INTE möjligt att få återbetalning från våra leverantörer om produkten är defekt.
 • Vi arbetar med små marginaler.


När vi talar om att det inte är möjligt att få pengarna tillbaka från vår leverantör avser vi en situation där en kund efter användning har upptäckt ett eller flera fel i en produkt. Detta gäller inte om produkten fortfarande är i nytt skick. Detta beror på att vi, som ett ytterligare steg i vår kontrollprocess, kvalitetsgranskar alla produkter vid mottagandet och därför bär ansvaret för att hitta defekter. I vissa fall visar sig defekter och fel först efter användning, och då har vi en förlust eftersom vi inte längre kan kräva ersättning från leverantören.

Den allmänna skobutiken kännetecknas av höga marginaler eftersom produkterna oftast köps in via certifierade återförsäljare och försäljningsställen. Detta är INTE fallet på eftermarknaden, där återförsäljarna handlar på grundval av ett marknadspris. Därför dominerar låga marginaler denna marknad. Av den anledningen har vi aldrig några besparingar utom i speciella fall, som Black Friday. 

Hur får du hem exklusiva sneakers?

Grundarna av Street Bill, Thomas och Andreas, har båda över 12 års erfarenhet av eftermarknaden för exklusiva sneakers. Som ett resultat av denna erfarenhet har de nu ett enormt nätverk som gör att de kan hitta praktiskt taget alla sneakers i alla storlekar. Nätverket består av pålitliga och ambitiösa partners som tillsammans bidrar till att förenkla handeln med exklusiva sneakers.

Målet är att göra vårt stora nätverk tillgängligt för våra kunder, så att de kan handla med sällsynta sneakers på ett säkert och enkelt sätt, utan att behöva oroa sig för om en extern plattform eller en privat säljare kan leverera i tid och på ett säkert sätt. Vi gör det enkelt att byta in exklusiva sneakers.

Samtidigt som vi vill vara den ledande skandinaviska återförsäljaren av exklusiva sneakers har vi inga planer på att kompromissa med kvaliteten på den service vi erbjuder. Därför får du som kund alltid:

 • 2 års garanti.
 • 14 dagars returrätt.
 • ett verifieringscertifikat för dina sneakers.

Vill du veta mer?
Nu har du lärt dig mer om eftermarknaden, men hur är det med den revolutionerande teknik som privatpersoner använder för att köpa stora partier av varor vid varje sneakerrelease? Detta fenomen kallas sneaker botting och kräver stort kapital för att delta. Enbart programvarudelen kan kosta ett tresiffrigt belopp, och det krävs också stora investeringar i upphandling för att maximera potentialen. Det kräver smart bemanning och ledning, och därför är sneaker-botting endast lämpligt under vissa omständigheter.

Har du undrat hur vi kan garantera konkurrenskraftiga priser på våra produkter och upprätthålla ständiga prisökningar från våra leverantörer? För att hantera de många prishöjningarna använder vi en programvara för prissättning som skannar marknadsindexet två gånger om dagen och gör prisjusteringar utifrån det. På så sätt behöver vi sällan avbryta en beställning för att vi har gjort prisändringar i förväg.

Vi hoppas att du nu är mer medveten om vad det innebär att arbeta på eftermarknaden och vad du kan förvänta dig när du handlar hos oss.