Nike, New Balance, Adidas och Jordan Brand och många fler släpper nya sneakers hela tiden. De täcker tillsammans alla behov med allt från löparskor till vanliga skor, varav vissa är mer exklusiva och sällsynta än andra.

Som du förmodligen redan har räknat ut, är det de mer unika sneakerna som vi säljer hos Street Bill. Skorna är utöver det vanliga exklusiva och säljs på andrahandsmarknaden, där det finns en rad ovanliga spelregler som vi bland annat kommer att klargöra för dig i det här avsnittet.

Övergripande

Marknaden för exklusiva sneakers kännetecknas av produkter som är så efterfrågade att utbudet inte kan hänga med. Därför hamnar produkterna på det vi kallar andrahandsmarknaden. Övergången sker efter att skorna har lanserats och sålts slut på rekordtid, varefter de hamnar i händerna på privatpersoner och mer professionella aktörer som med hjälp av banbrytande teknologi kan köpa upp stora partier.

Härifrån är det betydligt annorlunda spelregler som gäller, eftersom skorna nu har hamnat i privatpersoners ägo. Om du alltså har förälskat dig i ett par exklusiva sneakers, kommer du vanligtvis att behöva skaffa dem via andrahandsmarknaden, där du har två alternativ:

 1. Försöka handla med en av de många privatpersonerna.
 2. Beställa från butiker som Street Bill.

Det som skiljer de två alternativen åt är bland annat priset, varför du kanske tänker "varför inte bara handla privat?", där anledningen främst beror på osäkerheten kring:

 • Om du får den beställda produkten.
 • När du får din beställning.
 • Möjligheten att returnera.
 • Reklamationsrätten.
 • Risken för att få en falsk produkt.

Eftersom privat handel är en växande trend, har många bedragare fått upp ögonen för den lukrativa andrahandsmarknaden, vilket återspeglas genom en femfaldig ökning av anmälningar relaterade till IT-brott under perioden 2009-2019. Det finns kort sagt alltför många osäkerheter förbundna med att handla privat, varför vi rekommenderar att handla från en plats där allt fungerar från start.

Det är här Street Bill kommer in i bilden, vi eliminerar alla former av oro som kan vara förknippade med att handla exklusiva och dyra sneakers. Dessutom har vi valt att visa full transparens genom vår fysiska butik, där vi värdesätter att komma våra kunder nära.

Varför stiger skorna i pris?

Du har säkert undrat varför du en dag har tittat på ett par sneakers till ett visst pris och dagen efter står de till ett helt annat pris. De skor vi säljer stiger i pris över tid eftersom de inte planeras att komma in i lager igen. Det innebär att den mängd som släpps är definitiv, och denna mängd motsvarar mycket sällan den faktiska efterfrågan. Förutom att efterfrågan överstiger tillgången kan det också finnas andra skäl till att en viss modell ökar i pris:

 • Modellen är super trendig och därför ett must-have.
 • Michael Jordan har blivit en kultfigur över hela världen.
 • En kändis ses bära en specifik silhuett.

Om du vill få tag på exklusiva sneakers när de är som billigast bör du slå till strax efter lanseringsdatumet. Då är priserna oftast som lägst, varefter de gradvis kommer att stiga över tid. Som tumregel kan du förvänta dig en tidshorisont på 3-6 månader innan antalet nya par minskar så mycket att priset verkligen börjar röra sig uppåt.

Avvikelser från den traditionella skoindustrin

Även om du redan nu har fått mer insikt i några av de avvikelser som andrahandsmarknaden har jämfört med en vanlig skoaffär, vill vi belysa några av de mer underliggande, men samtidigt mycket viktiga, skillnaderna:

 • Det är INTE möjligt att få återbetalning från våra leverantörer vid en bristfällig produkt.
 • Vi arbetar med små marginaler.

När vi säger att det inte är möjligt att få pengar tillbaka från vår leverantör, menar vi situationen där en kund, efter användning, har upptäckt ett eller flera fel på en produkt. Detta gäller inte i situationer där produkten fortfarande är i nyskick. Det beror på att vi, som ett extra steg i vår verifieringsprocess, kvalitetssäkrar alla produkter vid mottagning, och därför bär ansvaret för att hitta defekter. I vissa fall uppstår defekter och fel endast efter användning, vilket är när vi står med en förlust eftersom vi inte längre kan kräva leverantören.

Den vanliga skobutiken kännetecknas av höga marginaler eftersom produkterna oftast har köpts in via certifierade återförsäljare och butiker. Detta är INTE fallet på andrahandsmarknaden där affärer görs med privatpersoner och till marknadspris. Därmed är det små marginaler som dominerar denna marknad. Av denna anledning har vi aldrig några rabatter utöver speciella tillfällen, som under Black Friday.

Hur får ni tag på exklusiva sneakers?

Grundarna bakom Street Bill, Thomas & Andreas, har båda över 12 års erfarenhet inom andrahandsmarknaden för exklusiva sneakers. Denna erfarenhet har lett till att de nu har ett enormt nätverk, vilket gör det möjligt att skaffa nästan alla sneakers i alla storlekar. Nätverket består av pålitliga och ambitiösa samarbetspartners, som tillsammans bidrar till att förenkla handeln med exklusiva sneakers.

Målet är att göra vårt stora nätverk tillgängligt för våra kunder så att de säkert och enkelt kan handla sällsynta sneakers, utan att behöva oroa sig för om en extern plattform eller privat säljare kommer att kunna leverera i tid och på ett säkert sätt. Det ska vara enkelt att handla med exklusiva sneakers.

Samtidigt som vi vill vara den ledande skandinaviska återförsäljaren av exklusiva sneakers, planerar vi inte att kompromissa med kvaliteten på den service vi erbjuder. Därför får du som kund alltid:

 • 2 års reklamationsrätt.
 • 14 dagars returrätt.
 • Ett verifikationsintyg för dina sneakers.

Vill du veta mer?

Nu har du blivit mer insatt i andrahandsmarknaden, men vad med den revolutionerande tekniken som privatpersoner använder för att köpa stora partier vid varje sneaker-släpp? Detta fenomen kallas sneaker botting och kräver en stor kapitalinsats för att delta i. Bara mjukvarudelen kan kosta ett sexsiffrigt belopp, och det krävs även en rejäl investering i inköp för att maximera potentialen. Det kräver skicklig personal och administration, därför är sneaker botting endast lämpligt under vissa förhållanden.

Har du undrat hur vi kan erbjuda konkurrenskraftiga priser på våra produkter och samtidigt hantera ständiga prisökningar från våra leverantörer? För att hantera de många prisökningarna använder vi en repricing-mjukvara som skannar marknadsindexet två gånger om dagen och därefter gör prisjusteringar. På det sättet behöver vi sällan avbryta en order eftersom vi redan har gjort prisändringar i förväg.

Vi hoppas att du nu har fått en bättre förståelse för hur det är att arbeta på andrahandsmarknaden, samt vad du kan förvänta dig när du handlar hos oss.